Nieuwe regels voor handbagage bij luchtvaartmaatschappijen

N

Toeslagen op vliegtickets

De start van een nieuw zomerseizoen begint voor de reisbranche elk jaar op 1 april. Dat is ook hét moment om prijzen voor extra diensten stilletjes te verhogen. De toeslagen op een vliegticket rijzen inmiddels de pan uit: brandstoftoeslag, luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag.. En dan zit er vaak nóg een addertje onder het gras: de extra kosten voor je bagage. Al lijkt de ticket nog zo goedkoop, het bedrag onder de streep is vaak veel hoger dan je had verwacht. En omdat al deze toeslagen per luchtvaartmaatschappij verschillen, is het lastig deze met elkaar te vergelijken. Soms worden ze zelfs pas zichtbaar als de ticket definitief is geboekt.

De kosten voor je bagage

De tijd van een stuks handbagage en een koffer gratis meenemen op je reis is allang voorbij. Het begon met de eisen die men ging stellen aan de handbagage. Elke maatschappij heeft daarvoor een formaat en gewicht vastgesteld. Ook hier geldt: overal is deze anders. Vervolgens kwam er een toeslag op je koffer. Deze mag een gewicht tot maximaal 20 kilo hebben, en kom je daarboven, dan betaal je de hoofdprijs per kilo. Omdat je, in tegenstelling tot andere toeslagen zoals luchthavenbelasting, hier zelf invloed op kunt uitoefenen is het dus raadzaam slim met je bagage om te gaan.

Slimme oplossingen

Probeer het aantal kledingstukken dat je mee wilt nemen te beperken. Door op je vakantieadres af en toe een wasje te (laten) doen, heb je minder nodig. Dat scheelt in gewicht. De volume van je bagage kan je beperken door je kleding in vacuümzakken te verpakken. Doordat de lucht uit deze zakken wordt geperst bespaar je veel ruimte. Ook de manier waarop je je koffer inpakt speelt een rol. Er zijn veel video’tjes te vinden waarop je kunt zien hoe je je kleding optimaal opvouwt. Of neem gerust eens een kijkje op de website van reiskoffer.info.