Waarom hebben we ontspanning nodig?

W

Steeds meer mensen hebben te maken met een burn-out. Dit is niet voor niets. Stress ligt op de loer door hoge verwachtingen, drukke banen en financiële uitdagingen. Te veel stress is ontzettend slecht voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om regelmatig te ontspannen. Maar waarom hebben we ontspanning nodig?

 

Lichamelijk

Stress kan nare lichamelijke klachten met zich meebrengen. Denk aan een te hoge bloeddruk en een sneller kloppend hart. Door te ontspannen beperk je het risico van deze lichamelijke klachten. Ook doet ontspannen veel positiefs voor je lijf. Zo ontspannen je spieren, daalt je bloeddruk en krijg je een betere weerstand. Als je van de ene in de andere verplichting rolt, is het goed om regelmatig te ontladen. Zo kun je je bij de volgende taak beter concentreren, onthoud je alles sneller en maak je minder fouten. Voor de een is ontspannen een goed boek lezen, voor de ander is het naar de sauna gaan.

 

Geestelijk

Ook geestelijk doet ontspanning veel goeds. Stress kan namelijk zorgen voor sombere gedachtes, irritaties, agressie en ga zo maar door. Als je ontspant, wordt het een stuk rustiger in je hoofd. Je ziet alles wat positiever in, wat zorgt voor een andere houding. Ontspannen doet je dus ook erg veel goeds op de werkvloer, je wordt er namelijk aardiger en toleranter door naar je collega’s toe. Ook zorgt ontspanning voor meer creativiteit, omdat je meer ruimte krijgt in je hoofd. Genieten gaat een stuk makkelijker als alles in je hoofd op orde is. Niet lekker in je vel zitten, zorgt voor meer negatieve lichamelijke klachten dan je denkt.

 

Hoe kun je het beste ontspannen?

Zoals we al zeiden, is ontspanning voor iedereen iets anders. De een heeft niet veel nodig en ontspant al door te kijken naar een leuke film. De ander heeft behoefte aan een volledige dag vertroeteling. Een balans tussen korte ontspanning, zoals even lezen, en langere ontspanning, zoals een vakantie, is het beste. Je kunt zelf natuurlijk verschillende aanpassingen maken om beter te kunnen ontspannen. Schaf bijvoorbeeld een Netflix-account aan of koop een jacuzzi. Het is maar net waar jij behoefte aan hebt.