Maatproducten maken

M

Wanneer is een product op maat gemaakt?

Een product is gemaakt op maat wanneer het aan specifieke wensen van de klant voldoet. Vaak werken er dus meerdere mensen aan een product op maat en is een bedrijf hierin gespecialiseerd. Voor veel mensen is het vaak niet de moeite waard om een product op maat te laten maken, aangezien standaard pre-made producten vaak voldoen aan de eisen van de klant. Hoewel, bij producten zoals een droogloopmat op maat is er zeker een toegevoegde waarde aan een fabricering op maat.

Voordelen van producten op maat

De voordelen van producten op maat zijn zeer wisselend per product. Hoewel, een overeenkomend kenmerk is dat bij producten op maat er niets meer gedaan hoeft te worden door de klant en is het product ready-to-use. Denk bijvoorbeeld aan een kast, die precies in de hoek van de kamer past met de perfecte kleur voor bij de rest van het meubilair. Het is een volledig pakket en behelpt alle mogelijke klantwensen in één keer.

Vaak gaan producten op maat langer mee dan standaard pre-made producten, aangezien hier vaak een lange garantie opzit. Het geeft de klant een zekerheid dat ze een kwaliteitsproduct geleverd krijgen door het bedrijf waar ze het hebben gekocht.

Prijsverschil

Aangezien alle klantenwensen worden behandeld en er specialisatie bij komt kijken, zijn er hogere kosten aan verbonden. De onderdelen en grondstoffen die gebruikt worden zijn daarnaast ook van een hogere kwaliteit en duurzamer. Daarnaast zijn er bij maatproducten ook veel bijkomende diensten, zoals een 24/7 klantenservice, garanties en gratis leveringen en installaties.

Het ligt aan het product hoe groot het verschil precies is. Bij bijvoorbeeld een computer die vooraf in elkaar is gezet, zullen niet veel extra kosten komen kijken indien deze op maat wordt gemaakt. Hoewel, bij bijvoorbeeld een op maat gemaakte badkamer zijn de verschillen een stuk groter aangezien er meerdere diensten bij komen zoals werkzaamheden en expertise op de werkplek.