Hoe e-smoking me hielp te stoppen met roken

H

Hoe ik begon met roken

Ik begon al tijdens mijn middelbare schooltijd met roken, omdat veel mensen om mij heen dat ook deden. Ik wist natuurlijk, net als iedereen, wel dat het ongezond was, maar als je er zelf weinig directe gevolgen merkt en gewoon lekker van zoiets kan genieten samen met anderen, denk je daar niet echt zo over na. Zo’n tien jaar heb ik toen redelijk actief gerookt.

Omdat je als je groeit wat meer moet gaan doen om je lichaam gezond en fit te houden, wilde ik beginnen met sporten en het opbouwen van een conditie. Ik merkte dat dit heel lastig voor me was, ik had eigenlijk nooit door gehad dat m’n conditie zo slecht was. Maar met rennen op de loopband werd ik heel snel al heel moe, en het ademhalen werd al snel heel intens. Toen kwam ik er dus achter dat dat de gevolgen waren van het roken, mijn luchtwegen waren verzwakt en er was een laagje vuil over mijn longen gekomen.

 

Hoe ik het rookprobleem oploste

Omdat ik graag mijn conditie wilde verbeteren, ben ik het roken gaan afbouwen. Een paar keer probeerde ik te stoppen, maar dat was erg lastig, ik werd er heel sikkeneurig van. Ik had dus duidelijk verslavingseffecten, ook al was ik me daar eerder nog niet zo van bewust. Ik rookte gewoon met regelmaat, en ik genoot er enorm van, maar dat ik het zo zou missen… Ik las op internet veel tips, over waar de verslaving vandaan komt en over hoe je het rustig af kunt bouwen. Ook e-smoking leek veel mensen te helpen, dus dat ben ik ook gaan proberen. E-smoking blijkt een stuk minder schadelijk voor je gezondheid te zijn, omdat de koolmonixide en teer van de tabaksrook niet meer een rol spelen. De verslavende stof nicotine zit er nog wel in, en dit kan je rustig afbouwen, door steeds andere ‘e-liquids’ te gebruiken (de stoffen die je dampt met een elektrische sigaret). Er zijn e-liquids met veel nicotine, en er zijn ook nicotinevrije e-liquids. E-liquids zijn er in talloze smaken, en ik heb dus ook heel veel gevarieerd om te kijken wat lekker smaakt. Zo biedt het e-smoken me ook nog steeds een lekker genotmomentje zoals je dat ook hebt bij gewoon roken, en afgelopen week ben ik nicotinevrije e-liquids gaan roken. Het afbouwen is heel goed gegaan en ik hoop dat ik hiermee de rookverslaving kan afsluiten.

Doordat ik ben gestopt met de tabaksrook is het sporten een stuk beter en leuker geworden, en lukt het me steeds beter om lekker m’n conditie te trainen op de loopband. Dit doe ik nu 2 keer per week.